1. Po dokładnym zapoznaniu się z instrukcją montujemy palenisko oraz komin.
  2. Wędzarnie stawiamy na niepalnej płaskiej powierzchni.
  3. Podłączamy przewód zasilający do sieci elektrycznej.
  4. Uruchamiamy wędzarnie przełączając świecący włącznik i ustawiamy temperaturę na sterowniku.
  5. Wygrzewamy wędzarnię przez ok 1 godzinę w temperaturze 100°C.
  6. Jeśli od razu planujemy wędzenie, zmniejszamy temperaturę i wkładamy do komory wędzarniczej przygotowane wyroby gdy temperatura będzie odpowiednia.
  7. Wygrzewamy i osuszamy wyroby, które znajdują się wewnątrz komory.
  8. Palenisko dymne zasypujemy zrębkami drzewnymi i przykrywamy palenisko.
  9. Podpalamy zrębki w palenisku przez zasłonę powietrzną.
  10. W zależności od potrzeb dodajemy zrębki podczas wędzenia.
  11. Po zakończeniu wędzenia wyłączamy wędzarnie i wygaszamy żar w palenisku.
  12. Opróżniamy zimne palenisko z popiołu.
  13. Czyścimy komorę wędzarniczą i resztę elementów.